Folkrace

De flesta som någon gång kört bil, har upplevt känslan av att vilja gasa lite extra. Att köra om personen framför är något som locka många fartglada, men även att vara den som kommer iväg först efter att ha stannat vid ett rödljus. Att kunna tävla i bilkörning på elitnivå är få förunnat men det finns något för alla. Folkrace är, precis som namnet antyder, ett race för vanligt folk. Det körs på banor av asfalt eller grus i typbesiktigade bilar. Man kan börja köra redan från 15 års ålder i så kallad juniorklass. Folkrace är både fartfyllt och roligt och ger föraren en chans att få gasa lite extra!

Folkrace i Kristianstad

Folkrace regler och utrustning

Folkrace kom till Sverige från Finland på 1980-talet. Det var och är tänkt att vara en billig och folklig motorsport där alla har chans att delta. Runt om i landet finns cirka 130 banor och det arrangeras ungefär 450 tävlingar varje år. Från det året man fyller 18 år, tävlar man i seniorklass som är indelad i damernas och herrarnas. Utöver seniorklass finns juniorklass där förare mellan 15 år till 18 år tävlar samt veteranklass som är från 50 år och uppåt. Tävlingsbanan behöver både vara på inhägnat område samt vara besiktigad av en besiktningsman för att vara godkänd. Hastigheten får inte överstiga 80 kilometer i timmen.

Den utrustning man behöver för att tävla är en flamsäker overall, handskar, skor med bindsula av läder, nackkrage, skyddsluva och en för folkrace godkänd hjälm som väger max 1200 gram. Bilen man kör i loppet behöver bland annat vara utrustad med säkerhetsbur samt vara av en äldre serietillverkad och typbesiktigad bilmodell. Minibussar och pickuper är inte tillåtna. Före en tävling ska bilarna också besiktigas av en teknisk funktionär på plats för att säkerställa att de följer regelverket. Exakta regler för hur en folkracebil ska byggas finner man på hemsidan för Svensk Bilsport. Vill man inte själv bygga en bil kan man enkelt köpa en.

Tvångsförsäljning efter varje tävling

Om man varken vill eller kan bygga en bil själv, är alltså det lättare sättet att köpa en. Att få tag i en folkracebil är billigare än vad man kan tro. Efter avslutad final är samtliga bilar till salu och lottas ut till de som anmält intresse, för en maxsumma om 6500 kronor. Denna summa är satt för att kostnaden för deltagandet inte ska rusa i väg. Saker som exempelvis ratt och bilbälte räknas som personlig utrustning och får behållas vid försäljning. Utöver personlig utrustning måste man som deltagare i folkrace alltså vara beredd på att sälja sin bil efter det att tävlingen är avslutad. Samma regler gäller för alla.

I ett lopp tävlar oftast sex bilar. Starten är trång och bökig och det är inte alla som tar sig ut ur första kurvan. Det är inte ovanligt att bilar voltar och man får vara beredd på att kämpa sig fram. Folkrace drar ofta mycket publik. Det händer mycket under loppen och spänningen är stor för såväl deltagare som åskådare. Banan är knappt en kilometer lång och är byggd för att bilarna inte ska kunna köra snabbare än maxhastigheten. Loppen körs ett visst antal varv och deltagarna får poäng utifrån placering. Den med flest antal poäng går vidare till final där den med bäst placering vinner. Folkrace är en sport för alla och förser hela familjen med en möjlighet att vara involverad. Lokala föreningar finns i hela landet. Ta kontakt med din lokala förening för mer information.

Den så kallade ”folkracedöden”

Folkrace är en våldsam sport för bilarna. De ska tåla många smällar och körs till dess att de är slut och redo för skroten. Äldre modeller som fortfarande är i bruksskick men ännu inte är samlarobjekt, hamnar allt som oftast i folkrace och går därmed ”folkracedöden” till mötes. För att minska på detta har man på senare år gjort ändringar i de tekniska reglerna och gjort till exempel 16 ventils-teknik tillåten. Detta gör att fler bilar passar för att köra i loppen. Dock är körning med fyrhjulsdrift och turbo fortfarande inte tillåtet. På Facebook kan man hitta grupper som uppmanar att rädda vissa modeller undan folkracedöden medan många andra tycker att det är bra att alla gamla skorvar ”städas bort”.